Ons tiny house heeft ramen!

De dag dat de ramen van ons tiny house zouden arriveren was een spannende dag. We hadden er al zo lang naar uitgekeken en waren erg benieuwd en enthousiast. Met de ramen en deuren zou ons huisje een écht ‘huisje’ worden. We hoefden ze alleen nog maar er in te zetten. Maar schijn bedriegt, want het plaatsten van kozijnen blijkt nog niet zo’n simpel klusje als het lijkt.

doorsnede muur gat voor kozijn binnenaanzicht raamgeplaatst kozijn

 

 

 

 

 

De kozijnen arriveren

Toen de kozijnen af waren, mochten we een dag uitkiezen waarop de kozijnen bezorgd zouden worden. Het was een spannende dag voor ons. Ze werden gebracht met een vrachtauto. We hadden besloten om de kozijnen in ons huisje te zetten tot we ze zouden gebruiken, omdat ze daar dichtbij en uit het zicht staan. Het naar binnen sjouwen bleek al best een groot karwei, want de kozijnen zijn redelijk zwaar. Vooral de deuren waren erg zwaar. Opeens stond ons huisje best vol, maar we waren erg blij om eindelijk onze raampjes en deurtjes  voor ons tiny house te hebben. Als je meer wilt weten over hoe we onze keuzes hebben gemaakt en welk proces hieraan vooraf ging, kun je dat lezen in de vorige blog post. Onze kozijntjes zijn grijs omdat ze alvast een laag grondverf hebben gekregen in de fabriek. Dit hebben we gedaan omdat we ook de beglazing al hebben laten zetten. Zo zijn ze meteen mooi beschermd en kunnen wij ze straks in een kleur schilderen.

De voordeur

voordeur tiny house

Toen de gevelbekleding af was, konden we beginnen met het plaatsen van de kozijnen. De randen van de kozijnen vallen namelijk over de gevelbekleding, met uitzondering van de voordeur. De voordeur hebben we als eerst geplaatst. Het bleek best lastig om deze recht in het gat te plaatsen, maar we vinden dat we het er best netjes van af hebben gebracht. Met behulp van stelplaatjes aan beide kanten zorgden we dat het kozijn recht bleef tijdens het schroeven. Aan weerszijden hebben we het kozijn met lange schroeven vast gezet. Toen hadden we een voordeur! Het klinkt misschien raar, maar het was zo leuk om deze open en dicht te kunnen maken en op slot te kunnen draaien. Het was een super upgrade van een stuk plastic dat voor een gat hangt. Zo blijft de regen buiten de deur ;).

De dubbele deuren

dubbele deuren tiny house

Daarna hebben we de dubbele deuren geplaatst. Dit kozijn valt wél over de gevelbekleding en moest van buitenaf worden geplaatst. Dit bleek vanwege het gewicht een behoorlijke uitdaging te zijn. We hebben de deuren uit het kozijn gehaald hiervoor, anders was het te zwaar voor ons om te tillen. Toen het kozijn op zijn plek stond hebben we één voor één de deuren weer in het kozijn gehangen. Dit hebben we een paar keer moeten doen voordat alles helemaal goed paste. Nu ik eraan terug denk is het mij een raadsel hoe we dit voor elkaar hebben gekregen. Maar goed, daarna hebben we wederom met stelplaatjes gezorgd dat het kozijn recht stond. De gaten waar de kozijnen in worden geplaatst zijn namelijk niet allemaal perfect haaks. Met schroeven hebben we we het kozijn aan weerskanten vast gezet. De dubbele deuren zorgen voor veel lichtinval, wat erg fijn is.

De ramen

tiny house met ramen

Nu resteerden alleen nog alle ramen van ons tiny house. Het plaatsen van deze kozijnen ging redelijk zoals het plaatsen van de deuren. Toch waren de meeste ramen makkelijker te plaatsen omdat ze minder zwaar zijn. We pasten het kozijn eerst in het gat tussen de gevelbekleding. Zo nodig schaafden we deze een beetje bij. Daarna sneden we het folie weg en plaatsten het kozijn. Vervolgens zetten we kozijn recht met stelplaatjes en maakten het vast met schroeven aan beide zijkanten en waar mogelijk aan de boven- en onderkant. Alleen de twee grote ramen bij de ‘slaapkamer’ vormde weer een probleem. Deze waren ook groot, lomp en zwaar. Hiervoor hebben we een kleine steiger opgebouwd naast het huisje. Daarmee hebben we het toch voor elkaar gekregen.

Een metamorfose

Met alle ramen en deuren op hun plek heeft ons tiny house echt een metamorfose ondergaan. Opeens is er zoveel licht binnen. De ruimte lijkt veel groter en het dak lijkt hoger. Ook aan de buitenkant ziet het er opeens heel anders uit. Het is veranderd van een project naar een echt huis. Het ziet er opeens zoveel serieuzer uit. We zijn er echt heel blij mee. De hele reis die we met de kozijnen hebben doorgemaakt is een lang proces, maar het plaatsen was eigenlijk zo gebeurd. Weer een stapje dichterbij het eindresultaat.

panorama binnenaanzicht ramen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *