Gevelbekleding tiny house bevestigen

Nu we de gevelbekleding voor ons tiny house hebben uitgezocht en aangeschaft, is het tijd om het huisje voor te bereiden op het bevestigen van de gevelbekleding. In deze blog post lees je alles over hoe we dat hebben gedaan.

Voorbereidingen

In onze vorige blog post heb je kunnen lezen over hoe we tot onze keuze zijn gekomen voor de gevelbekleding van ons tiny house. We hebben gekozen om western red cedar visbekdelen te gebruiken als gevelbekleding van ons tiny house. We hebben al deze planken aan beide kanten behandeld met olie om de duurzaamheid te verhogen. De olie hebben we aangebracht met een brede kwast. Het duurde wel lang, maar we vonden het toch de moeite waard. Evenals onder het dak, zal er onder de gevelbekleding ruimte moeten zijn voor ventilatie. Daarom hebben we ook hier latjes bevestigd aan de buitenkant van het huisje.

Zagenuitsparing dakspant in gevelbekleding tiny house

Na de bovenstaande voorbereidingen konden we de planken gaan bevestigen. Door de grote kleurvariatie van het hout is het bijna een artistiek proces om te bepalen welke plank waar komt. We proberen hierbij de planken zo lang mogelijk te laten, waarbij we wel slechte knoesten en lelijke plekken uit het hout zagen. Daarnaast proberen we de verspringingen evenwichtig te verdelen en de kleuren goed af te wisselen, zodat het resultaat een gebalanceerd en geheel vormt. Wanneer we hebben besloten welke plank waar komt, zagen we de planken op maat. Ook de vormen van de wielkasten, ramen, en dakspanten hebben we uitgezaagd. Zo plannen we steeds een stukje van de gevelbekleding. Tegen het eind van de dag, halen we alles weer uit elkaar. We geven de planken een nummer, zodat we weten waar ze moeten komen. Daarna schuren we de gezaagde ruwe eindjes licht op en voorzien deze van een laagje olie. Dit laten we ‘s nachts drogen om het de volgende dag te bevestigen zoals we het de dag daarvoor hadden gepland.

uitsparing wielkast in gevelbekleding tiny house

Planken bevestigenbevestigen gevelbekleding tiny house

We spijkeren de planken vast met roestvrijstalen gekartelde nagels met bolle kop. Verzinkte nagels ‘lekken’ in het hout en zorgt voor verkleuring en grijze strepen. Roestvrijstalen nagels veroorzaken daarentegen geen strepen in het hout.  We slaan de nagels er gewoon met een hamer in. We hebben gekozen om geen tacker aan te schaffen. We vinden het namelijk zonde om een zo’n relatief duur apparaat te kopen als we het toch maar één keer gebruiken. Daarnaast schiet een tacker de nagels vaak net te ver in het zachte Red Cedar hout, waardoor er een gat ontstaat. Als je niet mis slaat, heb je met een hamer een netjes en mooi resultaat. Doordat we er steeds handiger in werden, was het werken met een hamer uiteindelijk niet eens veel langzamer dan werken met een tacker. Zo ging het relatief snel om alle planken te bevestigen.

Tot slot

We zijn erg tevreden met hoe de gevelbekleding van ons tiny house er uit komt te zien. Het begint ook steeds meer als een echt huisje te voelen nu we hier mee bezig zijn. Hoewel nog niet overal de gevelbekleding bevestigd is, zien we nu al wel dat het hout gaat werken en bewegen wanneer het opwarmt in de zon. Tot nu toe heeft het nog geen problemen geleverd, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Als je meer foto’s van de gevelbekleding van ons tiny house wil zien, klik dan hier. In de volgende blogpost bespreken we alles over onze kozijnen.

gevelbekleding tiny house

One thought on “Gevelbekleding tiny house bevestigen

 • April 25, 2019 at 6:07 pm
  Permalink

  Hallo Tom en Annemijn
  Het gaat er direct heel anders uitzien. Als een huis zeg maar . Mooie kleur hout en die wielkasten zien er piekfijn uit.
  Veel succes verder en ik wacht met spanning de volgende blog af.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *