Kozijnen tiny house

Wil je een tiny house bouwen? Dan heb je ramen nodig. De inval van natuurlijk licht vonden wij erg belangrijk bij het ontwerpen van ons tiny house. Daarom wilden we veel ramen hebben. De kozijnen zijn eigenlijk een van de meest prominente onderdelen van ons tiny house. Het bepaalt in grote mate het aanzicht van het tiny house en de sfeer in het tiny house.

De opties

Als het gaat om kozijnen voor ons tiny house hadden we twee opties: zelf maken, of laten maken. Het zelf maken van de kozijnen zou een hoop geld besparen. Kozijnen bouwen is echter een vak apart. Je hebt er speciaal gereedschap voor nodig en veel specifieke kennis en vaardigheden. Deze hadden we niet ter beschikking. Daarom hebben we voor de tweede optie gekozen: we hebben de kozijnen voor ons tiny house laten maken. Dit bleek echter niet goedkoop. Tot nu toe zijn de kozijnen de grootste uitgave die hebben gedaan voor het bouwen van het tiny house. Het kost dan wel wat, maar dan heb je ook iets van kwaliteit waar je mee vooruit kan.

 

Laten maken, maar waar?

Na het ontwerpen van ons tiny house zijn de kozijnen een van de eerste dingen waar we mee aan de slag zijn gegaan. We wisten namelijk van begin af aan al dat dit een grote klus is die we niet zelf zouden doen. Na enig online onderzoek zijn we uitgekomen bij Jacobs Timmerfabriek. Hier komen ook de kozijnen van Marjolein Jonker vandaan. We zijn er een keer op bezoek gegaan om te vertellen wat we wilden en te bespreken wat er mogelijk was. Na een aantal offertes met hier en daar wat aanpassingen zijn we er eens rustig over na gaan denken. We hadden geen haast. Uiteindelijk zijn we met Jacobs Timmerfabriek in zee gegaan en hebben onze kozijnen daar laten maken.

Onze kozijnen

In eerste instantie waren we van plan om red cedar kozijnen te nemen. Dit hadden we ook bij andere tiny houses gezien. Maar toen we bijna een jaar na ons eerste gesprek nog eens langs kwamen bij de timmerfabriek, hoorden we een aantal verhalen over dat bij sommige huisjes de scharnieren waren verzakt. Dit kwam omdat red cedar heel zacht is. Daarom hebben we toen toch voor hardhouten mahonie kozijnen gekozen. Dit is een stuk zwaarder, maar gaat wel gewoon lang mee. De levensduur is ook belangrijk als je zo’n grote investering doet. Uiteindelijk werden er tien kozijnen voor ons gemaakt: een voordeur, terrasdeuren, twee keukenramen, twee slaapkamerramen, een badkamerraampje, een raampje voor in de loft, en twee ramen voor de zithoek.

En verder

Het is een hele grote som, maar we vinden het het waard. Je betaald namelijk ook voor de expertise. Tien kozijnen zijn er best veel voor in een tiny house. Toch hebben we hiervoor gekozen omdat we natuurlijk licht inval zo belangrijk vinden. In de volgende blog post lees je over het arriveren van de kozijnen, en hoe we deze hebben geplaatst. Daarbij zijn ook foto’s te zien van hoe het tiny house er uiteindelijk uitziet met de kozijnen er in.

 
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *