Gevelbekleding van ons Tiny House

Als het de gevelbekleding van een Tiny House betreft, zijn er tal van verschillende opties. De bekleding van de buitenmuren is een belangrijke en weloverwogen keuze geweest voor ons. De gevelbekleding bepaalt namelijk welk karakter het uiterlijk van het Tiny House krijgt. Hoewel de keus door gewichtsrestricties gelimiteerd wordt, zijn de variaties in materiaal en kleur en prijs enorm.

De opties

Wanneer je opzoek bent naar een geschikt materiaal voor de gevelbekleding van je eigen Tiny House, raden wij je ten eerste aan ook goed rond te kijken naar wat anderen gebruiken en waarom ze dat gebruiken. Daarna kun je een afweging maken wat je zelf belangrijk vindt. Wij hebben het ook zo aangepakt. We zagen anderen metaal, (geschroeid) hout en kunststof gebruiken. We waren er al snel over uit dat we hout het mooiste karakter vonden hebben. Daar hebben we ons toen in verdiept. Maar hout is waarschijnlijk nog de breedste optie. Het is in allerlei vormen en soorten verkrijgbaar.

Type gevelbekleding en houtsoort

We hebben gekeken naar verschillende soorten hout, die op verschillende manieren worden toegepast: shingles, zweeds rabat, halfhoutsrabat, visbek rabat. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een gevelbekleding van western red cedar. Hoewel red cedar relatief duur is, wordt deze houtsoort uit Canada vaker gebruikt in de bouw van Tiny Houses vanwege zijn veelzijdige eigenschappen. Western red cedar is heel licht in gewicht, waardoor het geschikt is voor een Tiny House op wielen. Qua duurzaamheid is red cedar vergelijkbaar met hardhout soorten zoals eik, kastanje en mahonie. Dit betekent dat het erg lang meegaat. Daarnaast vinden we het aanzicht van het hout heel mooi. Doordat het hout veel kleurverschillen bevat, geeft het een mooie gevarieerde en natuurlijke uitstraling.

Duurzaamheid

Nou hoor ik u denken, als het helemaal uit Canada verscheept moet worden, doet dat toch af aan de duurzaamheid? Dat klopt, met die vraag hebben wij ook een tijdje in ons hoofd gezeten. Er zijn zeker andere duurzame alternatieven beschikbaar. Zo is er kunststof gevelbekleding op de markt die lijkt alsof het van hout gemaakt is. Deze gaat natuurlijk ook lang mee en hoeft niet verscheept te worden. Toch heeft dit een heel andere uitstraling dan echt hout. We gebruiken liever echt hout op de gevel. Daarnaast is western red cedar een boom die relatief snel groeit.

Onze gevelbekleding

Uiteindelijk hebben we een restpartij western red cedar visbekdelen kunnen kopen. We willen de milieulast verkleinen door de levensduur van onze gevelbekleding te optimaliseren. Wanneer red cedar onbehandeld blijft, duurt het al erg lang voor het hout gaat rotten, maar het hout vergrijst wél relatief snel. Ondanks de hoge duurzaamheid van onbehandeld red cedar, hebben we er toch voor gekozen om het hout te behandelen. Hierdoor gaat de gevelbekleding nóg wat langer mee en blijft de mooie roodachtige kleur van het hout in stand. Hiervoor gebruiken we een olie in een neutrale kleur. Deze moet eens in de twee tot drie jaar opnieuw aangebracht worden, maar dit vinden we geen probleem. Omdat we maar een klein huisje hebben, zijn we namelijk niet heel lang bezig om de gehele oppervlakte in de olie te zetten.

Volgende keer

Hierboven is kort samengevat welke afwegingen we hebben gemaakt en hoe we uitkwamen bij een western red cedar gevelbekleding voor ons Tiny House. Hopelijk hebben we anderen hiermee een beetje kunnen helpen, of was het gewoon leuk om te lezen. In de volgende blog lees je alles over hoe we te werk gaan bij het bevestigen van onze gevelbekleding. Ben je daar benieuwd naar? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Zodra de volgende blog wordt gepubliceerd, ontvang je daar automatisch bericht van in je mailbox. Of misschien ben je benieuwd geworden naar onze eerder blogposts.

5 thoughts on “Gevelbekleding van ons Tiny House

  • February 21, 2019 at 12:57 pm
    Permalink

    Interessant om te lezen hoe jullie zeer bewuste keuzes maken.

    Reply
    • February 26, 2019 at 8:18 pm
      Permalink

      Dankje Pauline!

      Reply
  • February 21, 2019 at 6:59 pm
    Permalink

    Mooi om te lezen hoe jullie tot een beslissing komen. Ik wacht op de foto’s van de buitenkant.

    Reply
    • February 26, 2019 at 8:18 pm
      Permalink

      Bedankt! Die foto’s van de buitenkant komen er spoedig aan 🙂

      Reply
  • March 12, 2019 at 6:06 am
    Permalink

    Hi there! Such a good post, thanks!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *