Het dak van ons Tiny House zit erop!

‘Dak Tiny House’: missie geaccepteerd. Tijd voor het dak! De herfst was al onderweg, dus het was belangrijk dat we een dak op ons huisje zetten. En dat bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Er zijn veel verschillende opties in dakbedekking, maar dat is nog niet alles.

Voorbereiding

Voor het dak op ons Tiny House kon, moest eerst het hele huisje bekleed worden met een waterdichtmembraan. Wij hebben gekozen voor een damp-open systeem. Deze breng je rondom aan in horizontale stroken. Hierbij werk je altijd van onder naar boven, zodat het water er nooit achter kan lopen, maar altijd eraf loopt. Deze hebben we vast gezet met bijbehorende kit en nietjes. Hierna hebben we alle naden afgeplakt met bijbehorende tape. De binnenbeplating van het dak hadden we vorige zomer al bevestigd. Daarom hebben we tussen de spanten van het dak alvast isolatiemateriaal geplaatst voordat we daar het membraan bevestigden. Toen het hele huisje was ingepakt, was het in principe waterdicht, op de gaten van de deuren na.

Het membraan zit erop, maar nog niet alles is dichtgeplakt

Onze keuze

Nu konden we kiezen wat we voor dakbedekking wilden voor ons Tiny House. Natuurlijk hadden we al wel iets in gedachten. We wilden in eerste instantie antraciete aluminium dakpanplaten, met halfronde nok. Maar na veel rondkijken en zoeken bij handels en online, zijn we hiervan afgeweken. Het antraciet bleek in werkelijkheid iedere keer veel lichter te zijn dan het op een computerscherm leek. Daarom zijn we uiteindelijk voor een mat zwarte plaat met dakpanprofiel gegaan. Daarnaast hebben we gekozen voor een vlakke nok, omdat deze in de gewenste hoek kon worden gezet, in tegenstelling tot een halfronde nok. Ook hebben we druiplijsten besteld in dezelfde kleur als het dak. Deze zorgen voor een mooie afwatering. We hebben uiteindelijk gekozen voor staal in plaats van aluminium omdat het in gewicht relatief weinig scheelde, en staal was een stuk goedkoper. Al met al was alles bij elkaar nog duur genoeg.

Het dak

Maar voordat je kan beginnen aan het leggen van de platen, moet er ook nog een constructie onder komen, die ruimte laat voor ventilatie. We kochten dunne latjes en verfden deze met oranje menie om rotting te voorkomen. Hiermee maakten we een patroon op het dak. Iedere verticale tengel kwam op een dakspant en de horizontale panlatten op een hoogte dat ze de bovenzijde van de pannen ondersteunden. Vervolgens konden de dakpanplaten bevestigd worden. Het was lastig om deze netjes aan te laten sluiten en recht te krijgen met de dakrand. Na een aantal lange dagen is het gelukkig wel gelukt.

De eerste platen die waren bevestigd

Wat er nog moet gebeuren

Het grootste deel van het dak van ons Tiny House is nu bedekt, de afwerking is echter nog niet compleet. Alleen de nok en enkele stukken plaat die nog niet op maat zijn ontbreken nog. We hebben lang gezocht naar een geschikte manier om deze in te korten. Met een slijptol zouden we de verf beschadigen en snijden kan niet door het profiel. We hebben nu besloten om het met een metaalzaagje op de decoupeerzaag te zagen. Om de hoeken bij de dakkapel af te werken gaan we een loodvervanger gebruiken. Deze kleurt mooi bij het dak en is lichter dan traditioneel lood.

Dilemma

De continue afweging tussen gewicht en prijs blijft een lastig dilemma. Hopelijk hebben we een goede keus gemaakt met het dak van ons Tiny House. Als de buitenkant van het huisje volledig af is, willen we langs de weegbrug. Dan zullen we zien hoeveel gewicht we nog over hebben voor het interieur.

4 thoughts on “Het dak van ons Tiny House zit erop!

 • November 10, 2019 at 5:03 pm
  Permalink

  Geweldig wat leuk en wat een vorderingen maken jullie
  Een vraag over de binnen nokhoogte van de loft
  Wat is die precies
  Bedankt en veel succes verder

  Reply
  • November 10, 2019 at 5:48 pm
   Permalink

   Hoi Joke,

   Bedankt voor je berichtje!
   De hoogte in de slaaploft is ongeveer 120 centimeter hoog.
   Dit is dus ruimte genoeg om rechtop te zitten en te bewegen.

   Reply
 • November 11, 2019 at 6:58 pm
  Permalink

  1.20 hoog of laag het is maar net , maar dat is veel lager dan verwacht het toont nl. veel hoger op de fotos.
  Nou ja het is in ieder geval genoeg om gewoon je ding te doen.
  Harstikke bedankt voor de info en succes
  Ik hou jullie in de gaten erg leuk en inspirerend allemaal.

  Reply
 • December 4, 2020 at 2:51 pm
  Permalink

  Bedankt voor het delen van de constructie van het dak. Ik was erg benieuwd naar de materialen die je gekozen hebt. Het ziet er mooi uit en past goed bij de stijl van het huisjes.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *