Elektriciteit in ons Tiny House

Het aanleggen van de elektriciteit in ons Tiny House is iets wat we van het begin af aan al een beetje spannend vonden. We hebben er beiden niet zoveel verstand van. Daarbij is de elektra in een Tiny House een essentieel onderdeel en kan het gevaarlijk zijn als het niet goed wordt gedaan. Gelukkig hebben we de kennis ter beschikking van anderen die er wél verstand van hebben.

Het plan

We gingen als volgt te werk. Eerst hebben we een lichtplan gemaakt. Hiervoor hebben we bedacht waar we licht beschikbaar willen hebben. We hebben bedacht wat voor lampen hier het best bij passen en waar deze gemonteerd moeten worden. Zo willen we bijvoorbeeld een aantal opbouwspots in de keuken en een hanglamp in het woonkamergedeelte. Daarna hebben we logische plaatsen bepaald voor de schakelaars. Ook hebben we bekeken hoeveel stopcontacten we willen hebben en waar die moeten komen. In het plan hebben we ook rekening gehouden met stopcontacten en lampen die zich aan de buitenkant van het huisje bevinden, en met de zonnepaneleninstallatie. We hebben daarmee in kaart gebracht waar in het huis elektriciteit beschikbaar moet zijn. Vervolgens konden we het hele plan in groepen onderverdelen.

Buizen aanleggen

Aanleggen elektriciteit Tiny House

Voordat we begonnen met het aanleggen van de buizen, hebben we ons lichtplan laten controleren door een elektricien. We hebben gaten geboord door het houten geraamte van het huisje. We maken gebruik van een flexibele buis, omdat deze makkelijker, en in een stuk, door de gaten in het hout te leiden zijn. Met een normale buis zouden we met veel kleine stukjes moeten werken. Omdat het over het algemeen lastiger is om draden te trekken door een flexibele buis dan door een normale buis, hebben we voor de grootste diameter gekozen (19mm).

Wat nog moet gebeuren

De buizen zijn nu nog leeg; we hebben nog geen draden getrokken. Uiteindelijk komen alle groepen uit in de groepenkast. Deze gaan we onder de bank plaatsen. We gaan ook een ventilatierooster installeren in de ruimte onder de bank. Hierdoor kan eventuele warmte afgevoerd worden.We hebben nog geen kast gekocht, maar we hebben er al wel een op het oog. Die heeft een groepenkast en omvormer voor de zonnepanelen in een. Een omvormer zet de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken om in de juiste spanning (normaal gesproken 230 Volt).

Een stap in de goede richting

Nadat alle buizen in ons Tiny House zaten, zag het eruit als een spaghettihuis. Overal staken gele gekrulde buizen uit. De voorziening voor de elektriciteit van ons huisje is nog lang niet voltooid, maar we zijn al een aardige stap in de goede richting. Er moet ook nog veel gebeuren. Dit was nog het makkelijkste deel. Maar met wat hulp moet het zeker lukken. Nu de buizen aangelegd waren, konden we beginnen aan het isoleren van het dak en het Tiny House waterdicht maken. Maar dat is een verhaal voor de volgende blog.

Ben je benieuwd naar hoe we zover gekomen zijn? Neem dan een kijkje bij onze andere blogposts of bij de foto’s in onze galerij.

Aanleg elektra Tiny House

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *